POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

HABERLER

Bir Buçuk Yılda 155 İlik Nakli İle Türkiye’de Dördüncü

14.08.2015

- BİR BUÇUK YILDA 155 İLİK NAKLİ İLE TÜRKİYE’DE DÖRDÜNCÜ 
- MEDSTAR ANTALYA HASTANESİ MEDSTAR KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ’NDE BİR BUÇUK YILDA 155 KAN KANSERİ, KEMİK İLİĞİ YETMEZLİĞİ VE SOLİD ORGAN TÜMÖRÜ HASTASINA KEMİK İLİĞİ NAKLİ YAPILDI 
- KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ BAŞKANI, HEMATOLOJİ VE HÜCRESEL TEDAVİLER KOORDİNATÖRÜ PROF. DR. İHSAN KARADOĞAN: “MERKEZDE 18 SOLİD ORGAN TÜMÖRÜ, 4 KEMİK İLİĞİ YETMEZLİĞİ VE 133 KAN KANSERİ HASTASINA NAKİL YAPILDI” 
- “AKDENİZ BÖLGESİ TARIM ALANLARININ ÇOK OLMASININ KAN KANSERİNİ TETİKLEDİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR” 
- “SERACILIKTA TARIM İLAÇLARININ KULLANILMASI SIRASINDA ÜRETİCİ KENDİNİ KORUMUYOR. MASKE TAKMIYOR” 
- “BİZE BAŞVURAN HASTALARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU TARIMDA ÇALIŞAN KİŞİLERDİ” 

Antalya’da iki yıl önce açılan Medstar Antalya Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi’nde 1,5 yılda 155 hastaya kemik iliği nakli yapıldığı bildirildi.

Medstar Antalya Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi Başkanı, Hematoloji ve Hücresel Tedaviler Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Karadoğan, 1,5 yılda 18 solid organ tümörü, 4 kemik iliği yetmezliği ve 133 kan kanseri hastasına kemik iliği (kök hücre) nakli yapıldığını belirtti.

İki Tip Kemik İliği Nakli

Prof. Dr. Karadoğan, çeşitli hastalıkların seyri sırasında veya bazı dış faktörlerin etkisi ile hasarlandığı için artık yeterli kan hücresi üretme potansiyelini kaybetmiş olan kemik iliğinin sağlıklı kan yapıcı kök hücreler ile değiştirilmesi işine ‘kemik iliği(kök hücre)nakli’ denildiğini belirterek, iki tip nakil olduğunu söyledi. Otolog kemik iliği (kök hücre) naklinde, hastanın nakil için kendi kök hücrelerinin kullanıldığını belirten Prof. Dr. Karadoğan, allojenik kemik iliği (kök hücre) naklinde ise nakil için başka bir kişinin kök hücrelerinin kullanıldığını söyledi. Bu tip nakilde kök hücre bağışçısı ile hasta arasında mümkün olduğunca yüksek oranda doku uyumu olmasının istendiğini belirten Prof. Dr. Karadoğan, ortak genetik özellikleri nedeni ile kardeşler ve yakın akrabaların öncelikle bağışçı olarak değerlendirildiğini ifade etti.

Yeterli uyumun sağlanamadığı durumlarda kemik iliği bankaları aracılığı ile uygun bağışçı bulunmasına çalışıldığını belirten Prof. Dr. Karadoğan, kemik iliği naklinin, lösemi, lenfoma, myelom gibi kan kanserleri ve bazı solid organ tümörleri, kemik iliği yetmezliği ile giden hastalıklar olan aplastik anemi, myelodisplastik sendrom (MDS), çeşitli immün yetmezlikler ve kalıtsal hastalıklar olan talasemi, orak hücreli anemide başvurulan bir yöntem olduğunu söyledi.

Toksik Bir Tedavi Yöntemi

Kemik iliği naklinin oldukça toksik bir tedavi yöntemi olduğunu ve önemli riskler taşıdığını belirten Medstar Antalya Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi Başkanı, Hematoloji ve Hücresel Tedaviler Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Karadoğan, tedavinin başarıyla uygulanabilmesi için deneyimli bir ekip, gelişmiş donanım ve laboratuvarlar, ameliyathane benzeri bir altyapıya sahip kontrollü nakil odaları ile iyi gelişmiş ve kontrollü bir organizasyon gerektiğini ifade etti. Kemik iliği merkezlerinin Sağlık Bakanlığı tarafınca belirlenmiş koşulların ve özel sertifikalı ekiplerin bulunduğu merkezlerde Bakanlıkça yapılan denetimlerin sonunda yetkilendirildiğini belirten Prof. Dr. İhsan Karadoğan, iki yıl önce açılan merkezde 1.5 yılda 155 hastaya kemik iliği nakli yapıldığını söyledi.

Hastaların Üçte İkisinde Kendi Kök Hücreleri Kullanıldı

Nakil yapılan hastaların 18’inin solid organ tümörü, 4’ünün kemik iliği yetmezliği ve 133’ünün kan kanseri hastası olduğunu bildiren Prof. Dr. Karadoğan, bu hastaların üçte ikisine otolog kemik iliği, üçte birine ise allojenik kemik iliği nakli yapıldığını söyledi.

Hasta Sayısı Açısından Dördüncü Sırada

Prof. Dr. Karadoğan, Medstar Antalya Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi’nde tek kişilik 9 oda bulunduğunu, odalarda merkezi hepafiltre sistemi içeren, pozitif basınçlı, ısı ayarlı klimatiazsyon sisteminin yer aldığını, her odada özel hasta yatağı dışında refakatçi yatağı, TV, internet ve oyun konsolu bulunduğunu belirtti. Her odanın kendi banyo ve tuvaleti olduğunu, ortak kullanım alanları ve koridorlarda hepafiltre sistemi ile iklimlendirildiğini bildiren Prof.Dr.Karadoğan, yıl bazında hasta sayısı olarak Türkiye’de kemik iliği nakli yapılan merkezler arasında Medstar Antalya Hastanesi Kemik İliği Nakli Merkezi’nin 4'üncü sırada yer aldığını kaydetti.

Hastaların Büyük Çoğunluğu Tarım Sektöründe Çalışıyor

Kendilerine başvuran hastaların büyük çoğunluğunun tarım sektöründe çalıştığının dikkat çekici olduğunu belirten Prof. Dr. Karadoğan, kan kanserlerinin Akdeniz bölgesinde daha sık görüldüğünü söyledi. Tarım sektöründe, özellikle seracılıkta kullanılan ilaçların kan kanserini tetikleyici olabileceğinin düşünüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Karadoğan, bunun istatiksel değil ancak gözlemsel olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Karadoğan, tarım sektöründe özellikle seralarda çalışanların ilaçlama yaptıkları sırada kendilerini korumaları, maske kullanmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kan Kanseri Belirtileri

100’den fazla kan kanseri tipi olduğunu belirten Prof. Dr. Karadoğan, hastalığın belirtilerini ise, anemi, sık ve geçmeyen enfeksiyonlar, enfeksiyonların ağır seyretmesi, vücudun herhangi bir yerinde kanamalar, lenf bezlerinde büyüme olarak açıkladı. Bu tip belirtiler yaşayan kişilerin mutlaka bir hekime başvurması gerektiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Karadoğan, tüm kanserlerde olduğu gibi kan kanserinde de erken tanımın önemini hatırlattı.