POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Doğum sürecini tatsız bir deneyime dönüştürebilen sancıları, doğumun seyrini olumsuz yönde etkilemeden önleyebilmek mümkün. Halk arasında “Ağrısız doğum” olarak bilinen “epidural analjezi ile doğum”, ayaklarda uyuşukluk veya ağırlık hissi olmaksızın anne adaylarına önemli bir konfor sunuyor.

Doğum sancısı doğum için vazgeçilmez olan rahim kaslarının kasılması sonucu ortaya çıkan çok ciddi bir ağrıdır. Şiddeti; bebeğin boyu, pozisyonu, annede pelvis (çatı) genişliği, kasılmaların gücü, geçmiş deneyimler ve beklentiler, ağrı eşiği gibi faktörlere bağlıdır. Ancak son yıllarda doğum yöntemleri ve uygulamalarında kullanılan yeni teknolojiler anne adaylarının rahat bir doğum süreci yaşamalarına imkan vermektedir.

Medstar Topçular Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü uzmanları, ağrısız doğum hakkında bilgi verdi.

Ağrısız doğum güvenli ellerde anneye konfor sağlar

“Ağrısız doğum” olarak bilinen epidural analjezi ile doğum, günümüzde hızla yaygınlaşmaktadır. Bel hizasında yerleştirilen milimetrik bir tüp olan kateterden uygulanan bir ilaçla, vücudun alt yarısından gelen ağrı sinyallerinin iletimi geçici olarak durur ve ağrılı uyarının çıktığı bölgede ağrı duyulmaz. Burada seçilen doz sadece rahim kasılmaları sırasındaki ağrıyı ortadan kaldıracak; ancak rahim kasılmalarını azaltmayarak doğumun normal seyrini etkilemeyecek şekilde ayarlanır. Bu yöntemle sadece ağrı iletimi bloke olur, dokunma duyusu ve hareket kısıtlanmaz. Anne adayı uygulamadan sonra doğum süreci içerisinde kalkıp oda içinde yürüyebilir, her türlü ihtiyacını görebilir. Rahim kaslarının kasılması ve doğum eylemine anne adayının aktif katılımı etkilenmez. Anne doğum anında ağrıdan arınmış olarak bebeğini dünyaya getirir. Ağrısız doğum, yeni ilaç, yöntem ve teknikler ile bu alanda uzmanlaşmış anestezistler sayesinde güvenli bir seçenek olarak uygulanmaktadır.

Başarılı bir doğum için…

Rahim kasılmaları düzenli hale geldikten (doğum ağrıları oturduktan) sonra rahim ağzı yaklaşık %60-70 incelip, açıklığı 4 cm’e ulaştığında yani sancılar anneyi ciddi olarak rahatsız etmeye başlayınca epidural anestezi uygulanır. Daha önce uygulanması, kasılmaları etkileyip doğumu geciktirir. Geç kalındığında ise hem anne gereksiz ağrı çekmiş olur hem de ağrılar daha sık geleceğinden anne adayı işlem süresince hareketsiz kalamaz ve epidural uygulaması zorlaşabilir. Başarılı bir epidural uygulama için annenin doktoru ile iyi bir uyum içinde olması, uygun pozisyonu alabilmesi esastır.

Epidural anestezi ile ilgili bilinmesi gerekenler

  • Epidural analjezi sizi sersemletmez, hasta hissettirmez ayrıca bağırsak hareketlerini durdurmaz ve gaz çıkarımını engellemez.
  • Hem psikolojik rahatlama hem de kas spazmının çözülmesiyle normal doğum şansını artırır.
  • Doğum stresini giderir, kaslarda gevşeme ve rahatlama sağlar.
  • Sancıları ağrı olarak değil, basınç ve kasılma olarak hissedersiniz. Çıkım esnasındaki kasılmalara eş zamanlı ıkınarak doğuma katılabilir, doğumunuzu çabuklaştırabilirsiniz.
  • Doğum sonrası yorgun, bitkin olmadığınız için bebeğinizi çok daha çabuk kucağınıza alıp, hemen besleyebilirsiniz.
  • Tecrübeli uzmanların yaptığı epidural sonrası baş ağrısı çok nadirdir (%1 civarı) oluşsa bile tedavisi mümkündür. Tedavi edilmese bile 7-15 gün içinde kendiliğinden, iz bırakmadan geçer.
  • Normal doğumun ağrı gideriminde altın standart “epidural” dir.

Kimlere uygulanabilir?

Genelde genç ve sağlıklı anne adayları içi epidural uygulamalar için kısıtlayıcı bir neden yoktur, yani hemen her anneye epidural anestezi uygulanabilir. Ancak nadir de olsa uygulamayı zorlaştıran veya olanaksız kılan bazı nedenler bulunabilir. Bel omurlarında uygulamayı engelleyecek sorunlar, uygulama yapılacak bölgede enfeksiyon varlığı, kanama pıhtılaşma bozuklukları bunlara örnektir. Yapılan kontrollerde uygulama için herhangi bir engel olmadığına karar verdikten sonra son karar anne adayına aittir. Anne epidural konusunda bilgili, bilinçli, istekli ve psikolojik olarak hazır durumda olmalıdır.

Son derece güvenilir bir yöntem

Bel omurları, omurilik bölgesi denilince anne adaylarının aklına ‘Sinirler harap olur mu, felç olur muyum?’ gibi sorular gelebilir. Uygun koşullarda, konusunda uzman olan hekimler tarafından uygulandığında bu endişelere yer yoktur. Hipotansiyon (tansiyon düşmesi), bulantı, baş dönmesi, nabızda yavaşlama, ısı düşmesi ve titreme, bel kası gevşeme ve iğnenin bazen lif zedelenmesiyle geçici olan bel ağrısı meydana gelebilir. Bunlar düzeltilebilen, ciddi olmayan yan etkilerdir. Tekniğine uygun yapılan “epidural anestezide baş ağrısı beklenen bir durum değildir.