POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Yürümeye başladığımız andan itibaren bir ömür boyu bizi iki ayak üstünde tutan omurga, zamana yenik düşüyor. İnsanı diğer birçok canlıdan ayıran bu özellik, yaş ilerledikçe bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Omurgadaki değişiklikler; bedenin ağırlığı, yerçekiminin etkisi ve günlük yaşamdaki yanlış hareketlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. En sık karşılaşılan omurga hastalıklarının başında ise “Dejeneratif Omurga Hastalıkları” olarak tanımlanan “Omurilik Kanalı Darlığı” geliyor.

Medstar Antalya Hastanesi Beyin ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Ömür Okan Cinemre, omurga sağlığı ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Omurga hastalıkları yaşa bağlı ortaya çıkıyor

Omurgayı oluşturan kemik yapısı, eklemler, omur aralarındaki disk yastıkları, bağlar ve kaslar yıllar içinde aşınma sonucunda bazı değişiklikler göstermektedir. Kemiklerde sivrileşme ve şekil bozukluğu gelişmekte; bağlar sertleşip, kalınlaşmakta; disk dokuları yerlerinden çıkarak fıtıklaşmakta ve omurların birbirleri üzerindeki hizaları bozularak kaymalar meydana gelmektedir.

Bacaklardaki ağrı, uyuşma ve güç kaybını önemseyin

Omurganın bütününde görülen bozulma ve yıpranma bulguları iki sorunu beraberinde getirmektedir. Bunların biri omurganın taşıyıcı yapısının bozulmasıdır. Hastalar ayakta kalmakta ve hatta oturmakta bile zorlanırlar. Uzun süreli ve kolay geçmeyen bel ağrıları olur. Çok sık bel tutulmaları yaşanır. Yatarken sağa sola dönmekte zorlanır, kendi başlarına kalkamazlar. Bir diğer sorun ise omurga içinde bulunan omurilik ve ondan ayrılan sinir köklerinin baskıya maruz kalmasıdır. Omurilikte sıkışma nedeniyle bacaklarda ağrı, uyuşma, kuvvet kayıpları ve yürüme güçlüğü gelişir. Hastalar durmaksızın uzun mesafeler yürüyemezler. Bir süre sonra günlük işlerini yapmak için bile yürümekte zorlanırlar. Doğru zamanda tedavi edilmezse oluşan felçler nedeniyle ileri aşamalarda yardıma muhtaç hale gelebilirler.

Yürüme güçlüğü omurilik kanal darlığını işaret ediyor

Omurilik kanalı darlığı tanısı zamanında konulmayan hastalar yaşlılık döneminde büyük güçlüklerle karşılaşmaktadır. Yürüyememe ve dik duramama sorunları nedeniyle erken yaşlarda bakıma muhtaç hale gelmektedirler. Uzun süreli bel, kalça ve bacak ağrıları, uyuşmalar, kasılma ve kramplar; özellikle yürüme güçlüğü olması omurilik kanal darlığından şüphelenilmesi için yeterli olmaktadır.

Omurilik hasarı varsa cerrahi tek tedavi yöntemi

Bulgu veren omurilik kanal darlığının tedavisi doğrudan cerrahi gerektirir, diğer tedavi yöntemleri kalıcı iyilik hali sağlamaz. Hafif düzeyde yakınmaları olan ve sinir sıkışmaları sonucu omurilik hasarı olmayan hastalarda, fizik tedavi ve ağrı tedavileri fayda verebilir ya da cerrahi zamanını geciktirebilir. Bulguların şiddetine göre cerrahi zamanlamaya karar verilir. Ameliyatta dar olan kanal bölümleri açılır ve sinir yuvaları genişletilir. Varsa kayan omurgalar olabildiğince düzeltilir. Omurgayı güçlendirmek ve ayakta dik kalmayı sağlamak için titanyum vida ve çubuk sistemleri kullanılır. Gerekirse omurga aralarına yapay veya kişinin kendi kemiğinden dolgular yapılmaktadır.

Cerrahide ana amaç sinir hasarlarını önleyerek hastanın günlük yaşamını bağımsız sürdürmesini sağlamak, omurgaya bağlı ağrıları en aza indirmek ve duruş bozukluğunu gidererek ayakta dik kalabilmeyi sağlamaktır.