POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Çocuğun ilk süt dişinin çıkması ile birlikte, ağız ve diş bakımı da önem kazanmaktadır. Çocuğun sağlıklı beslenmesini sağlayarak, ona konuşma yeteneği kazandıran süt dişleri, ileride yerine gelecek olan kalıcı dişlerin sağlığı için de bir altyapı oluşturmaktadır.

Medstar Topçular Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü uzmanlarımız çocukların sağlıklı süt dişleri ve daha sonra da kalıcı dişlere sahip olmaları için, ağız ve diş bakımlarının nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi.

Süt dişi sağlıklı ise kalıcı diş de sağlıklı olur

Süt dişlerinin en önemli görevi, çocuğun gelişimi için çok önemli olan beslenmesini, en sağlıklı şekilde sağlamaktır. Çocuk, sağlıklı süt dişleri sayesinde düzgün konuşma yeteneği de kazanır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadır. Süt dişleri erken çekildiğinde, bu “doğal yer tutuculuk” fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.

Diş temizliği bebeklikte başlamalı

Bebeğin, 6-8 aylık döneminde, ilk dişleri ağızda görülmeye başlandığında, temizleme işlemi başlamalıdır. Sabah kahvaltısı sonrası ve gece yatmadan önce dişler ya da yalnızca çiğneme yüzeyleri temiz bir tülbent ya da gazlı bez ıslatılarak silinir. Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra yani ortalama 2.5-3 yaşında başlanması uygundur. Bebeklik döneminde ve üç yaşına kadar çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. Çocuk diş macununu 3 yaşından sonra kullanmaya başlamalıdır. Diş macununun kullanım miktarı, bir leblebi kadar olmalıdır. Fırçalama işleminde macundan çok, etkili bir fırçalama işleminin önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Yumuşak diş fırçası 6 ayda bir değiştirilerek kullanılmalı

Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş diş fırçaları kullanılmalıdır. Sert fırçalar dişleri aşındıracağı için kullanıma uygun değildir. Eskimiş bir süpürgeyle süpürme işlemi nasıl yapılamazsa, eski bir fırçayla da dişler fırçalanamaz. Fırça kılları aşındığında, ortalama 6 ayda bir mutlaka değiştirilmelidir.

Çocuklarda çürüksüz bir ağız için 1-2 yaşlarında diş hekimi muayenesi şart

  • Bebekler, diş sağlıkları için asla biberon ile uyutulmamalıdır.
  • Emzik kullanımına bir yaş civarında son verilmelidir.
  • Çocuk birinci ve ikinci yaşları arasında diş hekimi ile tanışmalıdır. Diş Hekimi ile erken ve henüz sorun yokken tanışmak, çocukta olumlu bir imaj oluşmasını sağlar. Günümüzde diş hekimlerinin en önemli görevi, çocuklara uygulayacakları koruyucu tedavilerle, onları çürüksüz bir geleceğe doğru yönlendirmektir.
  • Dişler çıkar çıkmaz temizlenmeye başlanmalıdır.
  • Florür çürüğe karşı tüm dünyada kabul edilmiş en güçlü koruyuculardır.
  • Florürlü diş macunlarının kullanılmasını öneriyoruz
  • Çocuklara diş sağlıkları için, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmalıdır.

Çocuklar 7-9 yaşlarında ortodontik açıdan muayene edilmelidir.
Zamanından önce çekilen bir süt dişinin yeri, sürekli diş gelinceye kadar mutlaka korunmalıdır.