POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

 

Yeni doğmuş bebeklerin hastaneden taburcu olabilmesi için hem anne hem de bebeğin sağlığının bunun için uygun durumda olması gerekiyor. Hastaneden ayrılış süreci, doğum şekline göre değişiklik gösteriyor. Zamanında doğan bebekler ortalama 48 saat anne yanında gözlendikten sonra taburcu edilirken, bazı bebekler yoğun bakım sürecinden geçerek daha uzun süreler hastanede yatış yapabiliyor.Yenidoğan bebeklere anne sütü dışındaki başka besinlerin verilmemesine dikkat edilmelidir. Mamaya başlanmadan önce mutlaka uzman onayı alınmalıdır.

Anne bebek uyumunun hastanede sağlanması önemli

Doğum sonrası anneler doğum kesilerine bağlı ağrı, hareket kısıtlılığı, memelerde dolgunluk, yorgunluk ve endişe yaşayabilir. Aynı şekilde bebeklerde ilk zamanlarda emmede güçlük, huzursuzluk, ağlama, beslenememeye bağlı sarılık eş zamanlı görülebilmektedir. Bu nedenle, anne bebek uyumunun tam sağlanması, doğru emzirme tekniğinin öğrenilmesi ve olası hastalıkların tanısı için bu süreyi hastanede geçirmek gereklidir.

İlk kontrol zamanını çocuk doktoru belirler

Bebeklerin doğum sonrası anne yanında izlendikten sonra taburcu olurken ilk kontrol zamanını çocuk doktorunun belirlemesi gerekir.  Bebekler genellikle taburcu olduktan sonra bir - iki gün içinde tekrar kontrol edilir. İlk kontrolde çocuk doktoru bebeğin nasıl beslendiğini öğrenir. Genel fizik muayenesini yaptıktan sonra kilo ve sarılık yönünden bebeğin risklerini belirleyerek sonraki kontrol zamanını ayarlar.

Yoğun bakım desteği gerekebilir

Erken doğum, solunum problemleri, kalp hastalıkları, cerrahi sorunlar gibi pek çok nedenden dolayı bebeklerin yoğun bakım desteğine ihtiyacı olabilmektedir.

Bebeklerin hastaneden çıkabilmeleri için;

  • Solunum sorunlarının bitmiş olması
  • Ağızdan beslenerek kilo almaya başlamış olması
  • Kuvöz dışında da vücut ısılarını koruyabilmeleri gerekmektedir.

Anne için de zorlu süreç…

Yoğun bakım sürecinin bitmesi, annenin de bebeğin bakımı ile ilgili tüm endişelerinin kaybolmuş olmasına ve bebeğin bakımını tam olarak yapabilmeyi öğrenmesine bağlıdır. Bu öğrenme sürecinde hastanede anne ve bebek yatışı gerekebilir. Zorlu yoğun bakım sürecinden geçmiş bebekleri yenidoğan hekimi dışında; çocuk nöroloji, fizik tedavi, çocuk kardiyoloji gibi bebeğin hastalığına bağlı olarak diğer bölümlerin de takip edebilir.

Yeni doğan bebekler için 6 altın kural;

  • Bebeğin kalacağı odanın; doğan bebekler için 22-24 derece, erken doğan ve ağırlığı küçük olan bebekler için 24-26 derecelik ısıda, güneş gören ve havalandırılabilir olması önemlidir.
  • Bebek kıyafetlerinin mevsime uygun, yumuşak, pamuklu, tüy çıkartmayan kumaştan olması önemlidir. Özellikle prematüre bebeklerin kıyafetlerinin vücudu saran ve bebeğe uygun boyutta alınması önemlidir. Çok büyük kıyafetler bebeğin ısı kaybına neden olur.
  • Bebek yatağının yumuşak olmaması, yastık kullanılmaması yumuşak tüylü oyuncakların bebeğin yakınında olmaması bebeğin hava yolu güvenliği için önemlidir.
  • Ani bebek ölümlerinin azaltılması için bebeğin yatış pozisyonu çok önemlidir. İlk aylarda sırtüstü yatırılması önerilmektedir. Bebeklerin kendi yataklarında uyuması en güvenlisidir.
  • Yeni doğan bebekler, bağışıklık sistemleri gelişmemiş olduğu için enfeksiyonlara karşı duyarlıdır. Bu nedenle sık ve kalabalık ziyaretlerden kaçınılmalı, hasta olanların bebeğin evine gelmeleri önlenmeli ve bebeğe dokunmadan önce mutlaka ellerin iyice yıkanması gereklidir.
  • Bebeklere anne sütü dışındaki başka besinlerin verilmemesine dikkat edilmelidir. Mama başlanmadan önce mutlaka çocuk doktoru onayı alınmalıdır.