POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Bel ağrısı kişinin sosyal yaşamını önemli ölçüde etkileyen ve hayat kalitesini düşüren en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Bel ağrılarının nedeni genellikle bel fıtığına bağlansa da ağrılar çok farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. 
Kas zorlanmaları, kireçlenme, dar kanal ve böbrek hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan ağrılar, bel fıtığı belirtileriyle karıştırılabiliyor. Bu nedenle sorunun nedeninin iyi belirlenmesi ve hastaya özel tedavi planı önem taşıyor. 
Medstar Antalya Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Selim Hacısalihoğlu, bel fıtığı belirtileri ve cerrahi tedavisi hakkında bilgi verdi. 

Her bel ağrısı bel fıtığı kaynaklı değil 

Bel, omurgada en fazla dejenerasyona ve deformasyona uğrayan, vücudun yükünü en çok taşıyan bölümlerden biridir. Bu yük taşıma sonucunda omurlar arası diskler olumsuz etkilenerek zarar görebilir. Ortaya çıkan bu tablo, akut ve şiddetli bel ağrıları ya da uzun süreli kronikleşen ancak daha az şiddette ağrılar şeklinde kendini gösterebilir. Sanılanın aksine, her bel ağrısı veya belden bacağa vuran ağrı hastanın bel fıtığı olduğu anlamına gelmez. Bel kayması, omurilik tümörleri ve enfeksiyonları, bel eklemi kaynaklı rahatsızlıkların, leğen kemiği ve femur tümörleri, omurga ve omurilik kaynaklı olmayan hastalıklarda da bel fıtığı ile benzer şikayetler görülebilir.  

Bu önlemler bel sağlığının korunmasında önemli;
•    İdeal kilo seviyesinde bulunmak
•    Tek taraflı ağır yük kaldırmamak
•    Yerden yük kaldırırken eğilerek değil çömelerek yükü almak
•    Masa başı işte çalışanlarda sandalyede dik pozisyonunda oturmak 

Cerrahiye uygun hastalar ameliyat için geç kalmamalı 

Herhangi bir nedenle ortaya çıkan ve ameliyatla tedavi gerektiren ağrı durumlarında, hastanın cerrahi için uygun olup olmadığına karar verildikten sonra uygun ameliyat planı yapılmalıdır. Ancak bu durumda olan hastaların cerrahi müdahaleyi geciktirmesi önemli sorunlara yol açabilir. Bacaklarda his kaybı, idrar kaçırma ya da tutamama, cinsel fonksiyon azalması gibi sorunlar görüldüğünde hastanın vakit kaybetmeden ameliyata alınması gerekir. Aksi takdirde felce kadar gidebilen zorlu bir süreç ile karşılaşma riski bulunmaktadır. seçilmiş uygun hastalarda doğru cerrahiler uygulandığında, hastanın yaşam kalitesi önemli oranda artmaktadır. 
Cerrahide başarıyı;
•    Hastanın yaşı
•    Cinsiyeti
•    Şeker hastalığının varlığı
•    Kilosu
•    Antidepresan kullanım öyküsü
•    Mesleği etkilemektedir.

Ameliyat sonrası hastanede ilk gün yürüyüşe izin verilmeli

Bel fıtığı ameliyatından sonra hastanın hareket ettirilmesi ve kısa mesafeli yürüyüşlere başlaması gerekir. Hatta karın ve alt karın egzersizleri de yaptırılabilir. Bel ağrısının şiddetine göre yürüyüş kademeli olarak arttırılır. Hasta taburcu edildikten sonra aktiviteler, hastanın hissettiği ağrının şiddetine göre planlanır. Yerden bir cisim kaldırma ve çömelme gibi hareketlere, ameliyattan sonraki üçüncü hafta başlanmalıdır. Hafif işlerde çalışanlar 4 hafta içinde işe dönebilir.  Ağır işçiler 8 - 12 hafta içinde çalışmaya başlayabilir. 3 aydan fazla işten ayrı kalmanın, ağrının geçmesine veya iyileşmeye katkısı bulunmamaktadır. 

Alternatif tedavileri tercih etmeyin 
Halk arasında alternatif tedaviler olarak kullanılan; bel çekme, kupa yapıştırma, kuşak sarma, balık bağlama, değişik bitki ve ot karışımları sarma gibi yöntemlerin etkisi tıbben kanıtlanmamıştır. Sadece doğru yapılan bel masajı hastanın şikayetlerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bel ağrılarında 2-3 günlük, bacak ağrısı varsa 7 günlük yatak istirahati önerilmektedir. Bilinenin aksine, uzun süreli ve sert zeminde yatmak; kaslarda zayıflama, kemik erimesi ve ruhsal problemler gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.