POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Çocuk Sahibi Olma Hayalleriniz Gerçeğe Dönüşsün

Kısırlık (infertilite) evli çiftlerin 1 yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkide bulunmalarına rağmen gebelik elde edilememesi durumudur. Bu sorunla doktora başvurmak için; 20-35 yaş aralığındaki çiftlerde 1 yıl beklemek gerekir iken ile 35 yaş üzerindeki çiftlerde 6 ay bekleme süresi yeterlidir.

Medstar Topçular Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, kısırlığa neden olan faktörler ve kısırlık tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kısırlık nedeni iyi araştırılmalı

Gebelik isteği olan çiftlerin korunmasız cinsel ilişki sonrası 1 yılın sonunda %85’inde, 2 yılın sonunda %93’ünde gebelik oluşur. Kısırlık; her 4 çiftten birinde kadını, birinde erkeği ve birinde de her iki tarafı ilgilendiren bir sorundur. Bazı durumlarda, çiftlerden her ikisinde de hiçbir sorun saptanamaz ve hiçbir neden bulunamadığı halde gebelik gerçekleşmiyorsa bu durum, “açıklanamayan” ya da “nedeni belli olmayan kısırlık” olarak adlandırılır ve çiftlerin birlikte değerlendirilmesi gerekir.

İleri yaşta gebelik şansı azalır

Yaş ilerledikçe özellikle 35 yaşından sonra hamilelik oluşma şansı azalır. İleri yaşta hamileliklerde, düşük yapma ve sağlıksız gebelik oluşma riski de daha yüksektir. Kadınlarda kısırlık nedenleri arasında yumurtlama ve hormon bozuklukları %40 oranda ilk sırayı almaktadır. Ardından tüplerin tıkalı olmasına bağlı nedenler, karın içi yapışıklıklara bağlı durumlar, yumurtalık kistleri ve doğuştan gelen kadınlık organlarının anormal gelişimi gibi nedenler yer alır.

Tedavi sabır ve dikkat gerektirir

Kısırlık tedavisi sebep belli ise o sebebe yönelik olarak değişmekte ve nispeten doktor ve çiftlerin işini kolaylaştırmaktadır. Sebebe yönelik tedaviler; hormon tedavileri, aşılama, cerrahi tedaviler veya tüp bebek yöntemlerini kapsamaktadır. Adet gecikmeleri, tüylenme ve aşırı kilo ile giden polikistik over sendromu ( PCOS ) varlığında, yumurta büyütücü ilaçlar (tablet veya iğne şeklinde) ile oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Rahim içindeki kitle, bölme (septum) veya yapışıklıkların olması durumlarında histereskopi denilen cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Tüplerin tıkalı olduğu veya geçirilmiş cerrahilere bağlı karın içi yapışıklıkların olduğu durumlarda laparoskopi diye adlandırdığımız yöntem uygulanmaktadır. Yine çikolata kisti (endometrioma – endometriosiz ) ve diğer yumurtalık kisti gibi yumurtalıklara ait anormalliklerde laparoskopi yöntemi ile başarılı sonuçlar alınmaktadır. Kısırlık sebebi sperm sayı veya hareketlerindeki bir anormalliğe bağlı ise aşılama (intrauterin inseminasyon ) yöntemi yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Tüm bu yöntemlere rağmen gebeliğin sağlanamadığı durumlarda ise tüp bebek yöntemine başvurulmaktadır.

Kısırlık tedavisi zaman ve sabır isteyen bir süreçtir. En büyük problem ise çiftlerin sabırsız davranması, maddi yetersizlik, aile- çevre baskısı, aceleci olunması ve sık doktor değiştirilmesidir. Doğru merkezde ve konunun uzmanlarında uygulanacak uygun tedavi yöntemleri ile bebek hayalleri kolaylıkla gerçeğe dönüşmektedir.