POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Obezite tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son 40 yıldır giderek artan önemli bir sağlık sorunu olarak görülüyor. Toplumun her yaş grubundan üçte birinin obezite sınırlarında olduğu belirtiliyor. Günümüzde obezite ‘salgın hastalık’ olarak kabul ediliyor. Obezite yetişkinlerde olduğu kadar çocukluk evresinde hızla yayılıyor. Çocukların ailelerinden öğrendikleri yaşam şekli, gelecek yaşantıları için büyük risk oluşturuyor. Medstar Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Seda Özer çocukluk çağında obezite hakkında uyarılarda bulundu.

Aile en büyük rol model

Çocuklarda obezitenin en önemli nedeni ailenin çocuğa sunduğu beslenme ve aktivite alışkanlıklarıdır. Yani çocuğun ailesinde gördüğü yaşam tarzı onun ileriki hayatını hatta sağlığını etkilemektedir.  Obez çocukların ailelerine bakıldığında, en az bir ebeveynin ya da hem anne hem de babanın aşırı kilolu olduğu görülür. Ailenin kötü beslenme alışkanlığı, düzensiz yapılan öğünler, fast food, hazır gıda ve abur cubur tüketiminin fazla olması, kendi beslenme tarzını seçme şansı olmayan çocukları obeziteye yönlendirir. Çocukların sağlıkları ailelerinde şeker ve çikolata gibi market ürünleri ile ödüllendirilme ile riske atılmaktadır.

Obezite çocukluk çağında da sağlığı tehdit ediyor

Çocuklarda obezite, vücut kütle indeksinin yaşa göre beklenen normal değerin üstünde olmasıdır. Çocukluk obezitesi, sadece gelişme çağında yarattığı psikolojik ve fiziksel sorunlar nedeniyle değil, erişkinlikte görülen başta kalp damar hastalıkları, diyabet, üreme problemleri, kas iskelet sorunları gibi pek çok hastalığın temelini attığı için de tehlikelidir. Çocuklarda görülen obezitede, genetik ve doğumdan gelen hormonal bozukluklar risk faktörlerinin küçük bir oranını oluşturmaktadır.

Çocuklara daha hareketli bir yaşam sağlanması gerekiyor

En az beslenme alışkanlıkları kadar, çocuğun fiziksel aktivite düzeyi de obezitenin gelişmesinde etkendir.  Çocuğun evden okula yürüyerek gitmesi bile en basit egzersiz iken günümüz koşullarında çocuklar artık buna fırsat bulamamaktadır. Ders ve ödev zorunluluğuyla günün büyük kısmını oturarak geçirmekte, sokakta koşup oynama imkanı olmamakta, boş vakitlerini cep telefonu, bilgisayar ve televizyon karşısında harcamaktadırlar. Üstelik çocukların medya karşısında geçirdikleri sürenin artması, albenisi yüksek ambalajlı ve sağlıksız gıda ürünlerinin reklamlarıyla karşılaşmalarına ve bu gıdalara karşı meraklarının artmasına neden olur.

Çocuklarda obezite şunlara neden oluyor;

  • Tip 2 diyabet
  • Yüksek tansiyon
  • Kan yağları ve kolesterol yüksekliği
  • Karaciğer yağlanması
  • Damar sertliği gibi kalp damar hastalıkları
  • Eklem bozuklukları
  • Uyku apnesi
  • Kızlarda yumurtalık kistleri ve buna bağlı adet düzensizlikleri
  • Aşırı tüylenme
  • Erkek çocuklarda gömük penis ve hormonal bozukluklar
  • Depresyon

Çocuğunuz asosyal olabilir…

Çocukluğunda obez olan kişilerin geneli erişkinliğinde de obez kalmaya devam etmektedir. Obezitenin neden olduğu rahatsızlıkların yanı sıra, yaşıtları arasında alay ve küçümsemeye maruz kalırlar. Sosyal ortamlardan uzaklaşmanın yarattığı psikolojk travmalar da yaşayabilmektedirler.

Çocukları obeziteden korumak için bunlara dikkat edin;

  1. Bebeklere ilk 6 ay mutlaka anne sütü verilmelidir.
  2. Aile dengeli ve düzenli beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmelidir.
  3. Spor aktiviteleri için çocuklara imkan yaratılmalıdır.
  4. Bir uzmana başvurularak gerekli ölçümler ve kan tetkikleri yaptırılmalı, çocuğun mevcut durumu ve riskleri belirlenmelidir.
  5. Ezbere sıkı diyetler yerine diyetisyen gözetiminde çocuğun yaş ve aktivitesine uygun beslenme planı yapılmalıdır.
  6. Kilo verme sürecinde çocuk; kilo kontrolü, beslenme düzeni ve hareket konusunda teşvik edilmelidir.
  7. Gerekli görüldüğü takdirde psikolog desteği geciktirilmeden alınmalıdır.