POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Kulak çınlaması, hastanın gerek kulakları içerisinden bazen de baş boyun çevresinde veya tarif edemediği bölgelerden gelen bir ses olarak tanımlanıyor. Hastaları son derece rahatsız eden çınlama sadece hasta değil hasta yakını tarafından da duyulabiliyor. Tansiyon, diyabet, kolesterol, boyun kireçlenmeleri, kulak iltihapları, akustik travmalar, yüksek sese maruz kalmak çınlamaya neden olabilirken damar sistem hastalıkları da çınlama yapabiliyor. Medstar Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Hasan Ümit Özçağlar kulak çınlaması ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

2 ayrı çınlama çeşidi var

Kulak çınlaması objektif ve sübjektif olarak 2 ayrı şekilde incelenir. Objektif çınlamalar; hastanın damar sistemindeki düzensizlikler, damakta aşırı titreşim hareketi, orta kulaktaki kasların normalde kasılmaması gerektiği halde gereksiz yere kasılmasından kaynaklanır. Östaki borusu denilen orta kulak ile geniz arasındaki bağlantıyı sağlayan borunun normalde kapalı olması gerekir. Sadece yutkunma ve esneme ile açılır. Devamlı açık olması durumunda çınlamalar olmaktadır.

Yüksek tansiyon çınlamaya neden olabilir

Kafa içi basıncı denilen hipertansiyon kaynaklanan yüksek tansiyon da çınlama yaratabilir. Bu koldan ölçülen normal tansiyon değildir, kafa içinde olan yüksek tansiyondan meydana gelir. Burada hekim hastanın başını eğip kulağına yaklaştığı zaman bu çınlamayı duyar. Burada tedavi mümkündür. Damarsal bozukluklara bağlı çınlamalar ameliyat veya ilaç ile düzeltilebilir. Yumuşak damağın normalin çok daha üzerinde titremesinin sonucu kişinin kulağında duyduğu ses de çınlamadır. Aynı zamanda çiğneme hareketleri de bazen kişide kulaklarda çınlama yapabilir. Bu çınlamaları hasta ve hasta yakınları duyar hatta kayda alınabilen çınlamalar olmaktadır.

Yüksek sese maruz kalmak kulak çınlaması yapıyor

Sübjektif kulak çınlamaları sistemik bir problemin şikayetleri olarak ortaya çıkar. İlaç ya da cerrahi yöntemle tedavi hastalık tedavi edildiğinde kulak çınlaması da genellikle ortadan kalkmaktadır. Sadece hasta tarafından duyulan kulak çınlamaları sübjektif kulak çınlaması olarak adlandırılır ve en zor tedavi edilen grupta yer almaktadır. Sebepleri arasında tansiyon, diyabet, kolesterol, boyun kireçlenmeleri, kulak iltihapları ve akustik travmalar yer almaktadır. Akustik travmalar, akut akustik travma ve kronik akustik travma olarak ikiye ayrılır. Akut akustik travma, aniden oluşan yüksek sesse bağlı kulağın aldığı darbedir. Kulak zarının delinmesine kadar ağır hasar bırakarak çınlamaya sebep olur. Kendiliğinden geçebilir ya da kalıcı olabilir.

Kulaklık ile uzun süre yüksek sesle müzik dinlemeyin!

Kronik akustik travma ise mesleki hastalıkların sebep olduğu yüksek sese uzun süre maruz kalma ile oluşmaktadır. 90 desibel ve üzerinde en az 5 yıl çalışan kişilerde ortaya çıkan sağırlık ve kulak çınlamasıdır. Sadece hasta tarafından duyulan çınlamaları başka kimse duymaz ve hastanın yaşam konforunu tamamen düşürmektedir. Kullanılan ilaçlara da bağlı olarak kulak çınlaması oluşabilmektedir. Antidepresan, ağrı kesici, antibiyotik gibi birçok ilaç kulak çınlamasına sebep olabilir. Anksiyete ve depresyon dönemleri kulak çınlamasını, kulak çınlaması da anksiyete ve depresyonu arttırır. Kulaklık ile uzun süre yüksek sesle müzik dinleme de kulak çınlaması ve duyma kaybı nedenleri arasında yer almaktadır.

Beyinden kaynaklanmayan çınlamalarda lazer tedavisi uygun

Kulak çınlaması şikayeti ile gelen hastaya önce işitme testi yapılır. Normal sınırlarda duyup duymadığı, çınlamanın işitme kaybına bağlı olup olmadığı tespit edilir. Beyin sapı işitsel uyarılmış potansiyeller testi yapılır. Bu çınlamanın beyinden gelen bir nedeni olup olmadığı araştırılır. Nedenin beyinden kaynaklanmadığı saptandığında lazer tedavisi düşünülebilir. Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır. Diğer bir ilaç tedavisi de kan dolaşımını hızlandırıcı ilaçlardır.

Sübjektif çınlamada cerrahi ile tedavi mümkün

Çınlamayı maskeleyici yöntemler bulunmaktadır. İşitme testi sırasında kulak çınlamasında duyulan sese en yakın ses dışarıdan hastaya verilerek bir ölçü belirlenir ve kulak çınlamasında duyulan sesten biraz fazla ölçekte ses dışarıdan bir cihazla hastaya verilerek kulak çınlaması maskelenir. TENS tedavisi, hastanın kulağına düz akım vererek oradaki çınlamanın oluş mekanizmasının azaltır ve o yolu kapatır. Sübjektif çınlama ilaç ve cerrahi ile tedavi edilir. Tedavisi yapılan, nörolojik veya psikolojik sebepli olanlar ilgili bölümlere yönlendirilir.

Çınlayan kulağa 2 dakika lazer uygulanıyor

Soft lazer ile iç kulaktaki ATP’ler (bazı kimyevi maddeler) kontrol edilir. İç kulakta ATP’nin az olmaması gerekir. Lazer cihazıyla kulak içerisinde ATP kaçağı olan bölgenin tamir edilmesi yöntemi ile ATP eksiğinin tamamlanmasının sağlanır. Bu işlem çınlayan kulak için 2 dakika sürmektedir. Toplamda 4 dakika süren lazer tedavisi en az 20 seans uygulanır. Kontrol ve işitme testi ile durum tespiti yapılarak seans sayısı uzatılabilir.