POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Sabah kalkınca dizde otaya çıkan kilitlenme, yürürken ağrı, hareket sırasında takılma, ısı artışı ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösteren diz sorunları, diz ağrısına neden olan farklı hastalıklar sonucu ortaya çıkmaktadır.

Medstar Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mustafa Kunt, diz kapak sorunlarının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Diz ağrısının nedenleri farklıdır?

Diz ağrısı birden çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Diz ağrısı şikayetine neden olan sağlık sorunları;

- Romatizma adı verilen eklem iltihaplanmaları,

- Obezite (şişmanlık), hormonal bozukluklar,

- Menisküs yırtılmaları,

- Plika denilen eklem içi zarın kalınlaşarak katlantı yapması,

- Diz ekleminde sıvı birikmesi,

- Aşırı hareket ve egzersiz nedeniyle diz eklemine yüklenme,

- Bacak kaslarında dengesizlik ve zayıflık,

- Leğen kemiğinin ve buna eklem yapan baldır kemiğinin dengesiz duruşu,

- Ayaklardaki düztabanlık,

Travmalar sonrası eklem içi yapıların zarar görmesi,

- Doğuştan eklem yapılarının farklılık göstermesi (anomaliler) şeklinde sıralanabilir.

Merdiven çıkma ve diz çökme ağrıyı artırır

Diz ağrısı olan kişilerde; merdiven inip çıkma sırasında, diz çökme ve ayağa kalkıldığı esnada, dizin uzun süre bükülü olduğu pozisyonda, uzun süre oturarak çalışma halinde, uzun süreli yürüyüşlerde ve diz eklemlerini etkileyen sportif faaliyetlerde diz ağrısında artış görülür.

Diz sorunlarında öncelikli tedavi kilo verme ve egzersizdir

Diz ağrılarına neden olan diz kapağı sorunlarının en önemli özelliği, erken dönemde tedavisine başlandığında basit yöntemlerde sorunun ortadan kaldırılabilmesidir. Bunun için diz sorunları yaşayan kişilerin; özellikle vücutlarını formda tutmaları, fazla kilolarından kurtulmaları, diz kaslarını güçlendiren düzenli egzersizler yapmaları sorunun erken tedavisi bakımından önemlidir. Yine doktorun önerileri doğrultusunda; doğal ürünlerden, glikozamin gibi eklem kıkırdak koruyucularından, kortizonsuz eklem içi iğnelerden yararlanılabilir. Ancak tedavinin gecikmesi durumunda diz ağrıları artacak ve tedavi süreci de buna bağlı olarak uzayacaktır. Çok gecikmiş vakalarda ilaçlı tedavi zorlaştığından, ameliyatla çözüme gidilmesi gerekebilir.

Tedavi hastalığın türüne göre değişir

Diz ağrılarında tedaviye, öncelikle hastalığın tanısının konulması ile başlanır. Hastanın ayrıntılı diz muayenesi ile birlikte tetkikler yapılır. Hastalığın türüne göre tedavi planı belirlenir. Örneğin; bir menisküs yırtığının tedavisi, ilaçlar veya ağrı kesiciler tarafından yapılamaz. Çünkü menisküs yırtığı dizin kıkırdağını bozar ve bu yırtık ancak cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir. Diz kireçlenmelerinde ise tedavinin ilk aşaması, fizik tedavi uygulamaları veya ilaç tedavisidir. Kireçlenme ileri seviyelerdeyse; ilaç, diz içi iğneler ve fizik tedaviye cevap vermiyorsa, diz kapalı ameliyatlarından (artroskopi) yarar görmediyse, protez ameliyatı yapılır.

Protez ameliyatları ile iyileştirme

Protez ameliyatları, dizde eklem yapan üç kemiğin eklem yüzlerinin kesilerek çıkarılması ve bu yüzlerin metal ve plastik parçalarla kaplaması şeklinde uygulanmaktadır. Günümüzde kuralına uygun yapılmış protez ameliyatlarının ömrünün 20-25 yıla uzadığı düşünülürse, bu ameliyatların yapılma yaşının 55 yaşına kadar rahatlıkla uygulanabileceği söylenebilir. Protezin yapılabilmesi için de hastanın kişisel özellikleri; yaş, cinsiyet, ağırlıkları ile diz sorunlarına eşlik eden başka hastalıkları ve dizin hareket seviyeleri belirleyicidir.