POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Bebeklerde doğuştan kaynaklanan, anne karnında tespit edilebilen ve daha çok erkek çocuklarında ortaya çıkan kasık fıtığı; karın zarının, kasık kanalı içine doğru yaptığı girintinin kapanmamasına bağlı oluşuyor. Fıtığın cerrahi ile tedavisi, hangi yaş grubunda olursa olsun herhangi bir organ hasarının ortaya çıkmaması için büyük önem taşıyor. Medstar Topçular Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü Uzmanları, kasık fıtığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kasık fıtığı gebelikte oluşabilir

Kasık fıtığının anne karnında oluşumu, kız ve erkek bebeklerin anatomik yapılarına göre değişim göstermektedir. Erkek bebekler anne karnındayken testisler, bebeğin karnının içinde yani böbreğin hemen altında konumlanmıştır. Gebeliğin 28’inci haftasında testisler kasık kanalından geçerek torbalara doğru iner. Bu sırada karın zarı da kasık kanalından aşağı doğru ilerler. Testisler normal pozisyonuna geldikten sonra karın zarı yapışarak bu açıklık kapanır. Eğer açıklık kapanmazsa bunun genişliğine bağlı olarak kasık fıtığı ya da su fıtığı (hidrosel) oluşur. Fıtıkta bu açıklıktan bağırsaklar dışarı çıkar. Su fıtığında ise karın içi ile sadece sıvının geçebileceği kadar geniş bir kanal nedeniyle torbada şişme olur.

Çocuk aktifken daha rahat anlaşılır

Kasık fıtığı, kasıkta ele gelen şişlikle anlaşılır. Kız çocuklarda sıklıkla sadece kasık bölgesinde olan bu şişlik, erkek çocuklarda torbaya kadar uzanabilir. Şişlik, bebeğin ya da çocuğun hareketli ve aktif olduğu dönemde daha çok belli olur. Uyuduğunda ve sakin durduğunda kaybolabilir. Bu nedenle ailenin muayene sırasında verdiği öykü muayene kadar önemlidir.

Kasık boğulmasına neden olabilir!

Kasık fıtığı, şişme ve ağrı nedeniyle çocukta ağrı krizlerini tetikleyebilir. Ağlama ile vücudun zorlanması da fıtığın daha çok şişmesine yol açar. Ailelerin karşısına kısırdöngü olarak çıkan bu duruma, “fıtık boğulması” riskine karşı müdahale edilmelidir. Çünkü devamlı ağlayan ve kasık bölgesinde şişme olan bebeklerin yorulma ve uyuma ile kasıktaki fıtık geri dönmezse “fıtık boğulması” oluşabilir. Bebek ne kadar küçükse, fıtık boğulması riski de o kadar yüksektir. Boğulma gerçekleşirse, kasıktaki şişlik morarır ve bebek kusmaya başlar. Bağırsaklar kasık kanalında boğulursa, fıtık içine en sık bağırsakların girmesi yüzünden bağırsaklarda tıkanma oluşabilir. Kız çocuklarında ise yumurtalık sıkışabilir. Bu durumda hemen tedavi uygulanmalı ve organların korunması için cerrahi ile fıtık tedavisi sağlanmalıdır.

Cerrahi ile tedavi gerekir

Kasık fıtığı, bebeğin yaşı ne olursa olsun, kendiliğinden geçme şansı olmadığı için cerrahi ile tedavi edilmelidir. Çocuğun yaşının küçük olması tedavi için bir problem teşkil etmemektedir. Kasıktan yapılan minik bir kesi ile fıtık kesesi bulunur ve çıkarılır. Çocuklarda her türlü cerrahi müdahale anestezi altında yapılmalıdır. Fıtık operasyonu, diğer kasık kanalı hastalıkları gibi günübirlik cerrahi hastalıklar grubuna girer. Çocuk aynı gün, özel durumlar haricinde, hastaneden taburcu edilebilir.