POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Mevsim Geçişlerinde Yüz Felci Riski Artıyor

Kış ve ilkbahar aylarına geçiş dönemlerinde yüz felci vakarında artış yaşanıyor. Yaş gruplarına göre rastlanma sıklığı belirgin bir özellik göstermese de 10 yaşından küçük ve 60 yaşın üstünde seyrek görülüyor. Şeker hastaları ve gebelerde ise rastlanma sıklığı artıyor. Medstar Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Safa Özkızıltan, yüz felci ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Tanı için nörolojik muayene yeterli

Herpes simplex isimli virüsün yüzün motor sinirini etkilemesi ile hastalığın oluştuğu tahmin edilmektedir. Hastalar genellikle nöroloji ve kulak burun boğaz hekimlerine başvururlar. Yüz felcine eşlik edebilecek bazı nörolojik hastalıkların olması nedeni ile ayrıntılı nörolojik muayenenin yapılması önemlidir. Hastalığın tanısı için sadece nörolojik muayene genellikle yeterlidir. Bazen tanıda ve iyileşme sürecinin izleminde elektromiyografi ile elde edilen ek bilgiler kullanılır.

Kulaktaki ağrı ve tat değişikliğini önemseyin

Hastalığın en belirgin bulgusu yüz sinirinin tutulan tarafında güçsüzlüktür. Aynı tarafta diş gösterme, gülümseme, göz kırpma, diş fırçalama sırasında hemen fark edilen bir kas gücü azalması vardır. Bazen birkaç gün öncesinde aynı taraf kulakta ağrı, ağızda tat değişikliği ve sesleri olduğundan daha rahatsız edici olarak algılama şeklinde yakınmalar da olabilir.

Yüz felci 1 ay içinde düzelmediyse…

Hastalığın olağan seyrinde bulgular genellikle 1 ay içinde düzelir. Yaklaşık %10’unda yetersiz iyileşme veya sinirin hatalı iyileşmesine bağlı fonksiyonel değişiklikler olabilir. Bu durumlarda yüzde hemen herkesin fark edebileceği bazı değişiklikler gözlenir. Ağız köşesinin biraz aşağıda durması, gülerken asimetri oluşması, bazen göz kapandığında istemsiz olarak ağız kenarının da çekilmesi kusurlu iyileşme ile ortaya çıkan görünümlerdir.

İlaç ve düzenli egzersiz ile tedavi mümkün

Herhangi bir nedenle tedavi verilemeyen hastaların çoğunun sekelsiz düzelebildiği görülmüştür. Yine de doktorların çoğunun hem fikir olduğu bir tedavi protokolü vardır. İlk hafta içinde başvuran hastalara ilaç başlanır ve 10 gün süre ile devam edilir. Ek olarak virüslerin çoğalmasını engelleyen bir anti viral ilaç da verilir. Egzersiz uygulaması önemlidir. Yüzde mimik kaslarının çalıştırılmasına yönelik hekimin gösterdiği hareketler mutlaka belli bir sıklıkta yapılmalıdır. Bu hareketleri ayna karşısında yapmanın ek yararları olduğu düşünülür. Hastalığın erken dönemde fark edilmesi ve hekime başvurulması önemlidir.

Yüz felci vakalarında göz sağlığı ayrı öneme sahip

Tedavide önemli olan gözün açık kalmasından doğabilecek sorunların engellenmesidir. Bunun için tam kapanamayan gözün bakımı için gerekirse iyileşme dönemi boyunca göz kapağının açılmayacak şekilde kapatılması önerilir.