POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Her yaşta ortaya çıkabilen orta kulak iltihabı daha çok çocuklarda görülüyor. Sonbahar ve kış aylarında artış gösteren orta kulak iltihabı tedavi edilmediği durumlarda ağır enfeksiyonlara, menenjite hatta işitme kaybına bile neden olabiliyor. Medstar Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Nilüfer Öğün ortak kulak iltihapları hakkında bilgi verdi.

Sonbahar ve kış aylarına dikkat!

Orta kulak iltihabı çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonlarından sonra en fazla görülen doktora başvurma sebebi olarak bilinmektedir. Hastalığın seyri değişken olmakla birlikte, bazen hiç belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Kış ve sonbaharda görülme sıklığı artmaktadır. Bir yaş altı bebeklerin %62’ si, üç yaş altı çocukların %80’ i yılda 1 kez orta kulak enfeksiyonu geçirebilmektedir.

Biberon ve emzikten uzak durun

Orta kulak enfeksiyonu sebepleri arasında, anne sütü ile beslenmeme birinci sırada gelmektedir. Anne sütü yerine biberonla beslenme ve yatarak beslenme orta kulak iltihabına neden olabilmektedir. Bununla birlikte;

  • Emzik kullanımı Yarık damak ya da yarık dudak gibi anomaliler
  • Geniz eti
  • Kalabalık aile
  • Bağışıklık sistemi hastalıkla yer almaktadır.

Bunların yanı sıra sigara içilen ortamlarda uzun süre kalma, kreş ya da anaokulunun ilk yılları, alerji ve basınç travması da dış etkenler olarak sıralanabilir.

Ağrıları önemseyin

Hastalarda genellikle üst solunum yolu enfeksiyonun ardından gelişen ateş, kulak ağrısı ve işitme kaybı yaşanmaktadır. Daha küçük çocuklarda huzursuzluk, kulağı çekiştirme, kusma, ishal gibi şikayetler görülebilmektedir. Ağrı hissi, eğilirken ya da otururken değişmektedir. Eğildikçe basınç artışına bağlı olarak ağrı da artmalar yaşanabilmektedir. Dik oturumlarda ise ağrının şiddetinde azalma görülmektedir. Bazen dış kulak yolundan akıntı olabilmektedir. Daha az sıklıkla ise kulak çınlaması, baş dönmesi, kulak arkasında şişme ve yüz felci söz konusudur.

Kalıcı hasarlar bırakabilir

Yapılan ilk muayene sonrası tanı konabilir. Otoskop adı verilen bir aletle kulak zarı incelenir. Düzenli kontrollerle tedavinin nasıl devam edeceğine karar verilir. Kulaktaki sıvının boşalıp boşalmadığına bakılır. Kulağa sık sık su kaçmasını önlemek, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak orta kulak iltihabından korunmak veya şiddetlenmesini önlemek için gereklidir. Kronik orta kulak iltihaplarında tanı koymak için bazı tetkikler gerekebilir. Bunun için işitme testleri yapılır ve işitme kaybının derecesi belirlenir. Hastalık kendiliğinden iyileşebileceği gibi uzun yıllar süren kronik enfeksiyonlara ya da işitme kaybı, denge ve motor fonksiyon bozuklukları, kulak zarı delinmesi gibi kalıcı hasarlara yol açmaktadır. Akut orta kulak iltihabı genellikle antibiyotikler ve ağrı kesici ilaçlarla uygun şekilde tedavi edilir. Nadiren antibiyotiklere cevap alınamadığı durumlarda kulak zarını çizmek gerekebilir. Bununla birlikte kronik orta kulak iltihaplarının tedavisi ilaçlara yanıt alınamazsa ameliyat tercih edilmektedir.