POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Ramazan ayında, öğün sayısının azalmasıyla birlikte beslenme şekli de değişiyor. Meyve ve sebze tüketiminin azaldığı Ramazan ayında ; kırmızı et, ekmek, pilav, hamur işi ve tatlı tüketimi üst seviyeye çıkıyor. Oruç tutarken sağlıklı kalmak için günlük vitamin, mineral, karbonhidrat, yağ ve proteinin doğru alınması büyük önem taşıyor.

Medstar Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Refik Sezgin, Ramazan ayında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi verdi. 

Yanlış: Sahura kalkmak daha çok acıktırır

Doğru: Normalde nasıl kahvaltı günün en önemli öğünüyse, Ramazan ayında da sahurun en önemli öğün olduğu unutulmamalı ve kesinlikle atlanmamalıdır. Yemek yedikten sonra midenin boşalması için belli bir zaman gerekmektedir. Sahura kalkıldığı zaman mide zaten boşalmış olacaktır. Bu nedenle imsak vaktine en yakın saatte hafif yiyecekler yemek, kişinin güne daha zinde ve sağlıklı başlamasını sağlayacaktır. 

Yanlış: Soğuk su içmek rahatlatır

Doğru: Özellikle oruç açılırken çok soğuk su tüketmek, sindirim sitemini yormaktadır. Gün boyunca boş kalan mide, içilen soğuk suyu vücut ısısına getirebilmek için gereğinden fazla kasılır. Bu da hazımsızlığa, karın bölgesinde ağrılarave bazı sindirim sıkıntılarına neden olur.

Yanlış: Ramazan'da bağırsak tembelliği kaçınılmazdır

Doğru: Bilinenin aksine iftar ve imsak vakti arasında yemek yemek, bağırsak alışkanlıklarının dengeli devam etmesine yardımcı olmaktadır. Bu süre aralığında günlük tüketilmesi gereken 13-15 bardak suyu sahura kadar olan zamandadağıtarak tüketmek, ana yemek menüsüne salata ve sebze yemeği eklemek, posa oranı daha yüksek esmer ekmek tercih etmek bağırsak tembelliğini engellemektedir. Ayrıca sahurda öğüne oturmadan önce birkaç kuru meyve yemek faydalıdır.

Yanlış: Hızlı yemek zararlı değildir

Doğru: Sindirim, ağızda çiğneme işlemi ile başlamaktadır. Bu süreçte hem mekanik bir sindirim süreci hem de ağız salgılarındaki enzimler ve sıvılar sayesinde kimyasal bir sindirim gerçekleşmektedir. Bu durum sindirimin daha sonraki aşamalarında bulunan organların işlevlerini daha iyi yerine getirebilmesini ve tüketilen gıdaların içindeki besin öğelerinin daha iyi kullanılabilmesini sağlar. Bu nedenle sindirimin sağlıklı yapılabilmesi için yemek yavaş yenmelidir.

Yanlış: Ramazan ayında aç karnına egzersiz yapmak daha sağlıklıdır

Doğru: Özellikle oruç gibi uzun süreli açlıkların sıcak mevsimlere denk gelmesi, vücutta sıvı açıklarını daha çabuk oluşmasına neden olur. Bu yüzden aç karnına spor yaparken vücudun birçok mekanizması birden zorlanmış olur. İftardan yaklaşık 1 saat sonra yapılan hafif yürüyüşler hem metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olmakta,hem de sindirimi kolaylaştırmaktadır.

Yanlış: Ramazan ayında mutlaka kilo alınır

Doğru: Ramazan ayında doğru ve dengeli bir beslenme programı uygulayan kişilerin kilo alması söz konusu olmamaktadır. Kilo alımını önlemek için, iftar veya sahur sofralarında fazla yağlı, baharatlı, tuzlu ve ağır besinlerin tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerin bitkisel sıvı yağlar ile pişirilmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca yemekleri pişirirken ızgara ve fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir.