POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Çoğu zaman iyi huylu olan rahim poliplerinin, kısırlıkla ilişkili olabileceği öne sürülüyor. Poliplerin varlığı durumunda kısırlık ile karşılaşılırsa, poliplerin çıkarılmasının tekrar hamilelik şansını arttırdığı düşünülüyor. Rahim polipleri sıklıkla adet düzensiz ve yoğun adet dönemleri ile bulgu veriyor. Poliplerden rahim kanseri nadiren de olsa gelişebiliyor. Bu durumda poliplerin alınması büyük önem taşıyor. Medstar Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü uzmanları, rahim polipleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

10 kadından birinde görülüyor

Polipler küçük ve çoğu zaman iyi huylu tümörlerdir. Rahim polipleri 1-2 mm olabileceği gibi tüm rahim boşluğunu dolduracak kadar büyük de olabilir. Toplumda yaklaşık 10 kadından birinde rahim polipi bulunmaktadır. Rahim içi poliplerine neden olan etkenler, tam olarak bilinmemektedir. Normalden fazla östrojen aktivitesine bağlı olarak rahim iç zarını oluşturan hücrelerin büyümesinin rahim içi poliplerine sebep olabileceği düşünülmektedir. Meme kanseri olan hastalarda tamoksifen tedavisi alanlarda da rahim içi polip oluşumuna sık rastlanmaktadır.

Polipler bunlara neden olabilir;

  • Adet dönemlerinin yoğun ve uzun sürmesi
  • Adet dönemleri arasında lekelenme
  • Düzensiz adet görme
  • Adet dönemlerinde ağrı
  • Kısırlık

Ultrason tanı için gerekli

Polipler, sıklıkla rahim duvarında kalınlaşma olarak kendini gösterir. Rahim poliplerinin tanısı için öncelikle jinekolojik muayene yapılmalı, rahim ağzından dışarı çıkan bir polip olup olmadığı saptanmalıdır. Sonrasında transvajinal ultrason ile rahim duvarı dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Ultrason muayenesinin tanı gücünü arttırmak için bazen rahim boşluğu sıvı ile doldurulup ultrason tekrarlanabilir. Kesin tanı poliplerin cerrahi olarak çıkarılıp patolojik olarak incelenmesi sonucunda koyulmaktadır.

Riskli polipler cerrahi ile çıkarılmalı

Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır. Çeşitli tedavi seçenekleri olmasına karşın poliplerin cerrahi olarak tedavisinde en etkili yöntem histeroskopi adı verilen kameraya bağlı bir sistemle vajinal bölgeden doğrudan rahim boşluğunun görüntülenmesi ve uygun aletlerle polipin tabanından kesilerek çıkarılmasıdır. İşlem sırasında rahim boşluğu doğrudan görüntülendiği için bu alana ait yapısal bozuklukların ve yapışıklıklarında tanı ve tedavisi yapılabilmektedir. İşlem sonrasında hastanede yatışa gerek yoktur. Hastalar 2 saatlik izlem sonrasında taburcu edilmektedir.