POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

HABERLER

Antalya Meme Kanserine Karşı Bilinçleniyor

14.07.2015

Kanser Bilinçlendirme Platformu özellikle kadınlarda sıklıkla görülen meme kanseri, kanserden korunmak ve meme kanserinde erken tanıyla hastalığın kolayca tedavi edilebilmesi adına Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği ile ortak bir sosyal sorumluluk projesi düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya katılan kadınlar ve eşleri yoğun ilgi gösterdi. Toplantıda özellikle kanser hastalığı korkusu olan kadınlara kanserden korunmak ve kanser korkusunu yenmeleri için neler yapmaları hakkında Kanser Bilinçlendirme Platformu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, Kanser Bilinçlendirme Platformu Eğitim Koordinatörü Op. Dr. Ali Özlük, AGİDER Başkanı Taliha Salman ve Dr. Figen Sayın tarafından slaytlarla bilgiler verildi.

Kanser hastalarının yaşam standardı yükseldi

Kanser Bilinçlendirme Platformu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, gelişen teknolojiyle yapılan tetkiklerin kısa sürede sonuç verdiğini ve kanser teşhisinin erken konulmasıyla memenin tamamen alınmadan kanserli hücrenin alınmasıyla hastalığın iyileştirildiğine vurgu yaptı. Teknolojinin kanser hastalarının yaşam standardını yükselttiğini, kanser hastalarının doğurganlığının ve saçlarının korunabileceğini de belirten Prof. Dr. Özdoğan şöyle konuştu: 

"Maalesef bir grup hastaya maskektomi denilen meme alma operasyonunu uyguluyoruz ama erken tanıda memenin küçük bir kısmından kanserli olan hücreyi alarak memeyi kurtarabiliyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle kanser hastalarının yaşam standardı geliştirildi. Bir kısım kanser hastasının saçlarının dökülmesini engelliyoruz. Doğurganlığı koruyabiliyoruz. Verdiğimiz kemoterapiler önceden doğurganlık özelliğini kaybettiriyordu ama şimdilerde bunu da koruyabiliyoruz."

"Meme kanserine yakalanma riski arttı"

Kadınlara meme kanserinden nasıl korunacakları hakkında bilgiler veren Op. Dr. Ali Özlük ise, dünyada her 8 kadından birinin meme kanseri olduğunu söyledi. Dünyada 10 milyon kanser hastasının olduğuna ve 1 milyonunun da meme kanseri olduğuna dikkat çeken Dr. Özlük, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerini paylaştı. Dr. Özlük, "Dünyada her 8 kadından biri meme kanseri oluyor. Kadınlarda ortaya çıkan kanser riskinin üçte biri meme kanseridir. Dünyada 10 milyon kanser hastası var, bunların 1 milyonu da meme kanserine yakalanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün bir çalışmasında 1990-2002 yılları arasında meme kanserinin görülme sıklığı yüzde 23 artmış durumda" diye konuştu.

"Batı tarzı yaşam meme kanseri yapıyor"

Dünya verilerinin ardından Türkiye’nin kanser durumu hakkında bilgiler veren Dr. Özlük, Türk Meme Hastalıkları Federasyonu’nun verilerine göre batı tarzı yaşam biçimi olarak bilinen hiç doğum yapmama, geç doğum yapma, beslenme düzeni gibi etkenlerin kanser riskini arttırdığını ve batı bölgelerinde meme kanseri oranının yüz binde 50 olduğunu söyledi. Doğu bölgelerinde bu oranın yüz binde 20 olduğunu belirten Dr. Özlük, şöyle konuştu: 

"Ülkemizdeki duruma bakacak olursak Türk Meme Hastalıkları Federasyonu’nun verilerine göre Doğu bölgesinde 100 binde 20 iken, batı bölgesinde 100 binde 40 ile 50 arasındadır. Bu durum batı bölgelerinin batı tipi yaşam tarzından kaynaklanıyor. Batı tarzı yaşamda özellikle geç doğum yapma, hiç doğum yapmama ve sosyoekonomik yapının da etkileri var. Tanı kısmına bakacak olursak Doğu bölgesinde yüzde 50 iken, eğitimin etkisiyle batı bölgesinde bu oran yüzde 7’nin altındadır. Meme kanserine yakalanma konusuyla ilgili olarak hiç doğum yapmama ya da 30 yaşından sonra doğum yapma kanseri tetikleyen etkenlerden."

Konuşmanın ardından Dr. Özlük ve Prof. Dr. Özdoğan’a plaket takdim edildi.