POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Akciğer kanseri dünyada en önemli sağlık problemlerinden biridir. Ülkemizde her yıl 35.000’den fazla kişi sigara kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmekte ve bu hastalıkların başında akciğer kanseri gelmektedir. Akciğer kanseri halen erkeklerde en sık, kadınlarda ise meme ve kadın hastalığı kanserlerinden sonra üçüncü sırada görülen kanser türüdür. Akciğer kanserinin birinci nedeni sigara ve tütün kullanımıdır.

Medstar Antalya Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Necdet ÖZ, “Kapalı Akciğer Ameliyatları” hakkında bilgi verdi.

Öksürük ve balgamda kan önemli belirtiler arasındadır

En sık hastaneye başvuru sebebi öksürük, balgam, balgamda kan, iştahsızlık, kilo kaybı göğüs ağrısı gibi şikayetlerdir. Hastalığın tanısı fiziki muayene ve radyolojik tanı yöntemlerinden akciğer filmi ve akciğer tomografisi ile mümkündür. Bulgulara göre Pet CT çekimi de standart yöntem olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bronkoskopi ile hastalığın nefes borusu içindeki yeri ve yayılımı belirlenerek hastalığın patolojisini belirlemek için parça alınmaktadır.

Hastaneye başvuru sırasında akciğer kanser hastalarının %80’i ameliyat edilebilir dönemi geçmiş olarak değerlendirilmekte ve cerrahi uygulanamamaktadır. Kemoterapi, radyoterapi ve destek tedavisi ile yaşam kalitesi iyileştirilip ve süresi uzatılmaya çalışılmaktadır. Akciğer kanseri hastalarının ancak %20’si kadarına cerrahi tedavi uygulanabilmektedir.

Hasta ve doktor için en uygun yöntem

Ülkemizde akciğer kanserinin cerrahi tedavisinde sıklıkla torakotomi adı verilen girişimle yaklaşık 15 cm'lik bir kesi ile kaburgalar arasından girilip hastalıklı bölüme ulaşılarak akciğerin hastalıklı bölümü ve göğüs içi lenf bezleri çıkartılmaktadır. Bu teknikle yapılan ameliyat sonrasında yoğun bakım ve serviste yatış süresi uzundur ve bu da ameliyatı tamamlayacak olan tedavilerin gecikmesine sebep olmaktadır.

Kapalı akciğer ameliyatları sıklıkla erken dönemde saptanan akciğer kanserlerinde son yıllarda tercih edilmeye başlayan yeni bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde göğüs duvarında açılan üç adet yaklaşık 2 cm delikten girilmekte, kamera yardımıyla göğüs boşluğu görüntülenip, özel aletlerle hastalığın bulunduğu akciğer bölümü cerrahi olarak çıkartılmaktadır. Ameliyatta her iki akciğerin farklı havalanmasını sağlayan özel bir anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Ameliyat sonrası hastalar yaklaşık bir gece yoğun bakımda takip edilip, ortalama beşinci günde taburcu edilebilmektedir. Bu yöntem; daha az kanama olması, enfeksiyonun oranının düşüklüğü ve iyileşme döneminin kısa sürmesi nedeniyle sonraki tedavilerin daha erken başlamasını sağlamaktadır. Ayrıca kesilerin küçük olması hem kozmetik açıdan hem de ameliyat sonrası ağrı açısından avantajlıdır.