POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Özellikle yaz aylarında nem oranının ve sıcakların yüksek seviyelere ulaşmasıyla, aşırı terleme problemi kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Vücut, ısısını denetim altına almak için terlediğinden, bazı kişilerde özellikle koltuk altlarında, ellerde ve ayaklarda normalden fazla terleme meydana geliyor ve bu durum sosyal hayatı zorlaştırabiliyor. Aşırı terleme sorunu daha çok 20-25'li yaşlarda daha fazla görülüyor, bunda günlük hayatta yaşanan stresler de etkili oluyor. Aşırı terleme problemi tedavi edilmediği takdirde ömür boyu devam edebiliyor. Medstar Antalya Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Necdet Öz, aşırı terleme ve kapalı cerrahisi hakkında bilgi verdi. 

Sempatik sinir sistemi aktif kişilerde daha sık görülüyor

Genellikle ellerde, koltuk altlarında, yüzde ve ayaklarda günlük hayatı etkileyen aşırı terleme, sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması ile meydana gelmektedir. Terleme sağlıklı insanda vücut ısı ve sıvı dengesini sağlayan fizyolojik bir olaydır. Ter bezleri, vücuttaki birçok dokunun kontrolünü sağlayan sinir sistemi tarafından kontrol edilmektedir. Yapısal olarak sempatik sinir sisteminin daha aktif olduğu kişilerde aşırı terleme görülür. 

Sosyal fobiye neden olabiliyor

Yaz aylarının başlamasıyla artan ortam sıcaklığı artışı aşırı terleme için tetikleyici faktördür. Kişinin özellikle ter bezlerinin yoğun olduğu koltukaltı, boyun, kasık bölgesi ve avuç içleri aşırı terlemenin en fazla görüldüğü bölgelerdir.  Koltukaltı terlemesi istenmeyen kokulara, el terlemesi ise özellikle çalışma hayatında ciddi sorunlara ve sosyal fobiye neden olabilmektedir. Yine aşırı terlemeye yüzde kızarmalar eşlik edebilir.

Aşırı terlemek istemiyorsanız…

Günümüzde aşırı terlemenin tedavisinde aşırı terlemeye yönelik kremler, bazı solüsyonlar ve botoks tedavisi gibi yöntemler bulunmaktadır ancak bunların geçici sonuçlar vermektedir. Eğer kişinin yaşam kalitesini bozan bir aşırı terleme söz konusuysa, tedavide kalıcı bir çözüm için cerrahi şarttır. Cerrahide endoskopik yöntemle, göğüs içinde sağ ve solda bulunan ter bezlerine terleme emrini veren sempatik sinir sistemi yapıları alınmaktadır. Endoskopik Torakal Semoatektomi (ETS) yöntemi açık ve kapalı olarak yapılabilmekte fakat daha çok kapalı cerrahi tercih edilmektedir. Daha önce akciğer ameliyatı geçiren veya önemli sağlık sorunları hastalarda ETS yapılmamaktadır. 

Ameliyat kapalı yöntemle 2 cm’lik kesilerden yapılıyor

Ameliyat genel anestezi altında göğüs boşluğuna yaklaşık 2 cm’lik bir ya da iki delikten girilerek yapılmaktadır. Kapalı yöntemle küçük kesilerden yapılan ameliyat sayesinde enfeksiyon riski çok düşük olmaktadır. Hasta çabuk iyileşme göstermekte ve günlük yaşantısına 2 günlük hastanede yatış sürecinden sonra dönebilmektedir. Ameliyattan sonra, hastalarda terlemeyle birlikte ani yüz kızarması şikayetleri de ortadan kalkmaktadır. ETS birçok hastada aşırı terlemenin ortadan kakmasını sağlar. Ancak bazı hastalarda refleks terleme dediğimiz gövde alt bölümü ve ayaklarda kasıklarda terleme artışına sebep olabilir. Yine nadiren yapılan işleme bağlı enfeksiyon ağrı göğüs içi hava birikimi, göz kapağında düşüklük gibi cerrahi istenmeyen durumlar gözlenebilir.