POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Ozon tedavisi günümüzde sağlık alanında yaygın olarak kullanılıyor. Ozon uygulamalarının ilk bakışta, her hastada kullanılabileceği düşünülse de, aslında tedavi amacına uygun olacak doz ve sürenin planlanması sanıldığı kadar kolay olmuyor. Tedaviyi düzenlerken önce kişiye zarar vermemek, dozu kademeli olarak artırmak ve doğru konsantrasyonu, metodu ve kombinasyonu uygulamak ozon tedavisinin temel ilkelerini oluşturuyor. Ozon tedavisinin bu alanda deneyimli ekipler tarafından donanımlı merkezlerde uygulanması önem taşıyor. Memorial Sağlık Grubu Medstar Antalya Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Halil Fatih Korkmaz, ozon tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Ozon tedavisi nedir?

Ozon aslında oksijene elektrik verilmesi ya da yıldırım çarpmasıyla ortaya çıkan zehirli bir gazdır. Ozon verildiği uygun durumlarda ve belirli dozlarda birçok hastalığa faydalı olmaktadır. Bağışıklık sistemi hastalıkları, şeker hastalığı gibi kronik inflamatuar rahatsızlıklar, bel fıtığı ve fibromiyalji gibi ağrılı hastalıklar ile Alzheimer ve demans gibi birçok nörolojik sorunda kullanılmaktadır.

Vücut kendi dengesini sağlamak ve kendini temizlemek; virüs, mantar ve bakterileri öldürebilmek için oksit, hidrojen peroksit gibi bir takım maddelerin üretimini artırır. Ozon antioksidan seviyesinin artmasını sağlayarak vücudun temizlenmesinde etkili rol oynar.

Ozon tedavisi yaşlanmayı da önleyici bir uygulamadır. Dokuların ve organların oksijen miktarını artırır.

Fıtık ve fibromiyalji gibi ağrılı hastalıklarda kullanılan ozon enjeksiyonları, o bölgedeki ağrıyı oluşturan mediyatörlerin uzaklaşmasını, kan akışının hızlanmasını sağlar. Böylelikle ağrı azalır.

Ozon tedavisinin faydaları nelerdir?

- Antioksidan etkisi vardır

- Dolaşımı artırır

- Ağrı kesici etkisi bulunmaktadır

- Doku oksijenini artırır

- Antienflamatuar etkisi vardır

- Mikropları öldürür

- Bağışıklık sistemini güçlenmesine katkıda bulunur

Ozon tedavisi nasıl yapılır?

Ozon tedavisi hastalıklar için ana bir tedavi metodu değildir ama destek tedavi olarak pek çok alanda kullanabilmektedir.

Ozon damardan verilebildiği gibi, rektal de uygulanabilir. Ayrıca minör ozon diye adlandırılan kişinin bir miktar kanı ile ozonun aşı gibi uygulandığı bir yöntem de vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kan ozonlaması da yapılabilmektedir. Kronik kadın hastalıklarında genital bölgeye ozon verilerek, o bölgedeki floranın düzelmesi sağlanmaktadır.

Dış kulak yolu otiti olan bir hastaya da, mikropları öldürdüğü için ozon verilerek tedavi edilebilmektedir.

Ozon tedavisinin psikoloji üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. Ozon alınan dönemde hastalar kendilerini daha iyi hisseder, hastalıklara karşı direnci artar ve immün sistem güçlenir.

Ozon tedavisi ne kadar sürer?

Ozon tedavisi ortalama yarım saat sürmektedir. Önce kişiden kan alınır, sonra ozonla işlem yapılır ve tekrar hastaya verilir.

Kişilerin durumuna, hastalığına göre toplamda 10-12 seans ozon tedavisi uygulanabilmektedir. Haftada 1 veya 2 defa yapılıp yapılmayacağını kişinin durumu belirler. Toplam seanslar bittikten sonra ayda 1 defa hatırlatma dozunun yapılmasında fayda vardır.

Ozon tedavisi her yaşta uygulanabilir mi?

Ozon her yaşta uygulanabilir. Ozonun yaş gruplarına göre tedavi verilme şekilleri vardır.

Ozon tedavisinde nelere dikkat etmek gerekir?

Ozon tedavisi öncesi doktor muayenesi yapılmalıdır. Her ne kadar faydalı bir tedavi yöntemi olsa da, ozon tedavisinin de riskleri olabilir ve bu yöntem her hastaya uygulanmamaktadır. Ozon uygulaması günü alkol alınmamalı, kan sulandırıcı ilaç kullananlar mutlaka doktoruna bilgi vermelidir.

Ozon tedavisi kimlere uygulanmaz?

Bazı enzim eksiklerinde hasta ozon alamaz. Hastanın baklaya karşı bir alerjisi de olmamalıdır. Kontrol edilemeyen hipertansiyon ve hipertiroidi varsa ozon tedavisi uygulanmaz.

Ozon, kanser hastalarında tedavi amaçlı değil, kanser tedavisinde ortaya çıkan yan etkileri azaltmak için kullanılabilir.