POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzı dokusunda gelişen ve ileri evreye kadar belirti vermeyen, kadın kanserleri arasında en sık görülen ikinci kanser türüdür. Hastalığa neden, % 98 oranında HPV (İnsan Papilloma Virüsü)’dir. Her 100 kadından en az ikisinin, hayatının bir döneminde rahim ağzı kanseri yakalandığı bilinmektedir. Medstar Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanları, rahim ağzı kanseri ve hastalığın erken dönemde belirlenmesinin tedavi başarısı üzerindeki etkisi hakkında bilgi verdi. 

Kadın kanserleri arasında en riskli kanser türü


Rahim ağzı kanseri, daha çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde en sık görülen bir hastalıktır. Dünyada her yıl 500 bin kişiye rahim ağzı kanseri tanısı konulmaktadır. Genellikle 50 yaş civarında ortaya çıkan rahim ağzı kanseri son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır. Rahim ağzında yerleşik hücreler anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlayarak öncelikle kanser öncülü anormal hücresel değişikliklere ve bunlar da rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Kadınlarda en sık görülen kanserler sıralamasında, meme kanseri ilk sırada yer almasına rağmen, yaşamı tehdit edici özelliği nedeniyle rahim ağzı kanseri önem kazanmaktadır.

Erken evrede doğru tedavi ile başarı oranı yüksek


Gelişmekte olan ülkeler arasında sıklıkla görülen ve yaşamı tehdit edici özelliği ile kadın kanserleri arasında ilk sıralarda yer alan rahim ağzı kanseri, erken dönemde doğru tarama yöntemleri ile tespit edildiğinde tedavi başarısı bakımından da önemlidir. Hastalık erken dönemde yakalanarak doğru tedavi yöntemleri uygulandığında başarı oranı %100’e yakındır. Bu nedenle kansere dönüşmesi muhtemel olan hücre değişikliklerinin daha kanserleşme oluşmadan önce belirlenerek gerekli müdahalenin yapılması, riski ortadan kaldıracaktır.

Risk faktörlerine dikkat!


Rahim ağzı kanseri risk faktörleri göz önüne alındığında, bazı kişilerde görülme oranı daha yüksek bir kanser türüdür.
Bunlar;
• HPV enfeksiyonu varlığı,
• Erken yaşta çok sayıda doğum yapmak,
• Erken yaşta cinsel ilişkiye girmek,
• Sigara içmek,
• 5 yıldan uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak
Bu belirtileri önemseyin!
• İki adet dönemi arasında görülen kanamalar,
• Cinsel ilişki ya da menopoz sonrası kanama gibi anormal vajinal kanamalar,
• Sulu, pembe, soluk ve devamlı vajinal akıntı
• Normalden daha fazla kanamalı ve daha uzun süreli adet dönemleri

Erkene evrede tespit etmek mümkün!
Rahim ağzı kanserinin en önemli tarama yöntemlerinden biri olan smear testi, rahim ağzını (serviks) değerlendirmek, hem enfeksiyonlar hem de kanser ve kanser öncüsü durumlar açısından kontrol etmek için kadınlara yapılan özel bir rahim ağzı tarama testidir. Eğer herhangi bir sorun yoksa yılda bir kez muayene ile birlikte düzenli smear testi yaptırmak, hastalığın erken evre tanısı için önemlidir. Son yıllarda uygulanmaya başlayan Işıkla Tarama Yöntemi sayesinde ise smear testine göre 2 yıla kadar varan erken evrelerde rahim ağzı kanserini tespit etmek mümkündür. İşlem, standart jinekolojik muayene sırasında yapılabilir ve rahim ağzı kanserine dönüşme riski taşıyan kanser öncülü hücre değişimleri %90’ın üzerinde, %100’e yakın bir oranda belirlenebilir.

Işıkla tarama yöntemiyle 2 dakikada sonuç almak mümkün


Işıkla Tarama Yöntemi, rahim ağzı dokusunun tüm katmanlarını saf beyaz ışıkla tarar. Dokularda oluşan fiziksel ve kimyasal değişimleri ölçer. Orta ve yüksek dereceli anormal hücresel değişiklikleri smear’e göre 2 yıla kadar varan erken dönemde tespit eder. Standart jinekolojik muayene sırasında uygulanan bu yöntemle hasta başında 1-2 dk içerisinde sonuç almak mümkündür.

Işıkla tarama teknolojisi şu avantajları sağlıyor;


• Luviva tüm rahim ağzı dokusunu Işıkla Tarama Yöntemi ile tarar, smear testinin gözden kaçırdığı doku tabakalarındaki anormal hücresel değişiklikleri 2 yıla kadar varan erken evrelerde ve %90’ın üzerinde belirler.
• Işıkla Tarama Yöntemi kullanılarak smear testi ile erişimin mümkün olmadığı endoservikal kanalda gelişen adenokanserlerin, erken evrede doğru tespit edilme oranı %100‘dür.
• Smear testinde ortaya çıkan yanlış negatif sonuçları ortadan kaldırır. Hastalığın teşhis ve minimal cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesinde meydana gelebilecek gecikmelerin önüne geçer.
• Smear testinde ortaya çıkan yanlış pozitif sonuçları ortadan kaldırır.
• Sağlıklı rahim ağzı dokusuna sahip kadınların gereksiz kolposkopi / biyopsi ve cerrahi müdahalelere yönlendirilmesini önlemeye yardımcı olur.
• Yanlış pozitif sonuçlar yüzünden hastada oluşan gereksiz stres ve kaygı oluşumunu engeller. Smear testi tarafından gözden kaçırılan anormal hücresel değişimlere sahip hastaları belirler.
• Standart jinekolojik muayene sırasında uygulanmaktadır
• Non-invasive, acısız ve hızlı bir testtir. Sonuçlar ortalama 1-2 dk içerisinde hasta başında elde edilir, doku örneği gerektirmemektedir.