POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), mide içeriğinin geriye dönmesine engel olan bariyerin yetersiz kalması sonucu, mide asit ve sıvısının yemek borusuna gelmesidir. GÖRH sıklıkla göğüste yanma belirtisiyle kendisi gösterir. Yemek borusu iç tabakasında hasar oluşturabilir ya da herhangi bir soruna neden olmayabilir.

Medstar Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. M. Cemal Ertuğrul, reflü hastalığının tanısı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Mide fıtıkları reflüye yol açabilir

Yemek borusu ile mide arasında bulunan ve bu bölgeyi çepeçevre saran kas tabakasının gevşekliğinde, midenin olması gerektiği gibi karın boşluğunda olmayıp göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşmasında ve mide çıkışındaki darlıklarda reflü oluşabilir.

Ağız kokusu ve kronik öksürük reflü belirtisi olabilir

Göğüste yanma, mide içeriğinin ağıza gelmesi, yutma zorluğu, ağrılı yutma, geğirme, hıçkırık, bulantı ve kusma gibi belirtiler reflü hastalarında sıklıkla görülmektedir. Ayrıca, ses kalınlaşması, ses kısıklığı, kronik öksürük, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, ağız kokusu, kalp ile ilgili olmayan göğüs ağrısı, boğaz temizleme ihtiyacı, boğaz ağrısı, tekrarlayan diş sorunları da reflünün önemli belirtileri arasındadır.

Reflü tanısında endoskopi sıklıkla kullanılır

Günümüzde reflü tanısının konulması için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bunların içerisinde endoskopi en sık kullanılanıdır. Endoskopi, yemek borusu mukozasının doğrudan görülmesini, hasarın derecesinin saptanmasını, darlık olup olmadığının görülmesini ve kansere eğilimi olan mukozanın görülmesini sağladığı için klinik pratikte ilk sıradadır. Çünkü, reflü belirtileri, önemli bazı başka hastalıkların belirtileri ile karıştırılabilir. Reflüyü düşündüren belirtiler sık tekrarlıyorsa ve 2 haftadan daha uzun süreli ilaç kullanımı söz konusu ise, mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına başvurulmalıdır.

Seçilmiş hastalarda cerrahi tedavi başarı ile uygulanmaktadır

Yaşam biçimini düzenleyen ilaç dışı tedaviler; yatak başını yükseltmek, yatmadan önceki 3 saat içinde yemekten kaçınmak, yemeklerin miktarını ve yağ içeriklerini makul tutmak, kafein ve çikolata alımını azaltmak, sigara ve alkol kullanmamak, ideal kiloya gelmek olarak sıralanabilir. Bu önerilerle düzelmeyen reflü için asiti nötralize eden, asit baskılayıcı ve mide boşalmasını hızlandıran ilaçlar kullanılmaktadır. Gereken durumlarda, ameliyatla, yemek borusu ile midenin birleştiği bölüm asit kaçağını önleyecek şekilde yeniden şekillendirilmektedir.