POPÜLER YAZILAR
EN SON YAZILAR
EN SON HABERLER
CHECK UP RANDEVUSU AL

SAĞLIK REHBERİ

Kolon kanseri, dünyada akciğer, prostat ve meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türü olarak kabul ediliyor. Kalın bağırsak ve son kısım olan rektum kanserlerinin tümü kolon kanseri olarak değerlendiriliyor. Her 1 milyon insandan 500’ünde kolon kanseri görülüyor. Medstar Antalya Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Hilmi Dikici, önlenebilir kanser türleri arasında yer alan kolon kanseri hakkında bilgi verdi.

45 yaş sonrası düzenli kolonoskopi şart

Kolon kanseri düzenli taramayla daha oluşmadan önlenebilir. Erken tanı ise kolon kanserine bağlı ölümlerin ciddi oranda azalmasında önemli rol oynamaktadır. Kolon kanseri daha gelişmeden önleyen, tüm kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi yöntemi uygulanmaktadır. Kolon kanserinin bir işlemle önlenebilmesi, diğer kanser türlerine göre, olağanüstü önemli bir avantaj yaratmaktadır. 45 yaş ve sonrası, düzenli kolonoskopi yaptırılması durumunda, 20-30 yıl sonra kolon kanseri vakalarının neredeyse kalmayacağı ön görülmektedir.

Kolon kanserine yol açan risk faktörleri

  • 20 yaş sonrasında da görülebilen kolon kanseri hastaların %90’ından fazlası 50 yaşın üzerindedir. Bu yaştan sonra risk, her 10 yılda bir ikiye katlanır.
  • Ailede, birinci derece yakınlarında kolon kanseri olanlar; kolon kanserli hastaların %20’sinde ailesel geçiş vardır.
  • Kişinin kolonoskopisinde adenomatöz polip bulunması
  • Kişide ve ailesinde rahim, yumurtalık veya meme kanseri olanlar
  • Lifli gıdaları az tüketmek; bol yağlı ve hayvansal protein ağırlıklı beslenmek
  • Sigara ve alkol
  • Kalın bağırsağın genetik hastalıkları
  • Kolorektal kanser veya İltihabi bağırsak hastalığının olması
  • Hareketsiz yaşam ve şişmanlık

Bağırsağın sağ ve sol tarafını tutan kanserler farklı yapıda

Kolon kanserinde, kanserin bulunduğu tarafa göre hastanın şikayetleri değişmektedir. Bağırsağın sağ tarafını tutan kanserler ile sol tarafını tutan kanserler farklı belirti vermektedir. Bağırsağın sol tarafı daha dar bir bölge olması nedeni ile bu bölgenin kanserlerinde daha çok dışkıda incelme, kanama, dışkı düzeninde değişme gibi şikayetler olmaktadır. Sağ tarafta ise bağırsak daha geniş olduğundan, kanser burada sinsi bir şekilde ilerlemekte, belirti vermesi daha uzun sürmektedir. Hastada, halsizlik, kansızlık, iştahsızlık ve karın ağrısı gibi belirtiler olmaktadır. Ağrılı dışkılama, demir eksikliği anemisi, kilo kaybı ve karında kitle hissinin kolon kanseri açısından önemli belirtilerdir.

45 yaş sonrası düzenli kolonoskopi hayat kurtarır

Kolon kanserinde erken tanı ile sağ kalma süresi arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu nedenle tarama testlerinin amacı, kanser belirtileri henüz gelişmeden önce tanı konulabilmesini sağlamaktır. Kolon kanseri teşhisinde en iyi tarama yönteminin, tüm kalın bağırsağın görüntülenebildiği kolonoskopi işlemidir. Kolon kanseri vakalarının yüzde 90’ında teşhis konulduğunda hasta yaşı 50 ve üzerindedir.

Kolonoskopi sonrası kişi kısa sürede günlük hayatına devam edebiliyor

Kolon kanserinin ana nedeni kalın bağırsak polipleridir. Kolon kanseri vakalarının yüzde 95’inde hastalığın başlangıcı kolon polipleri şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle tüm polipler çıkartılarak tipleri belirlenmeli ve olası kanser potansiyeli yok edilmelidir. Kolonoskopi işlemi, gelişmiş anestezi ilaçları sayesinde tek bir iğneyle ağrısız ve kişinin tam uyuması sağlanarak kolayca yapılabilmektedir. İşlem, yaklaşık 20-25 dakika sürmekte, işlemden 1 saat sonra ise kişi tüm günlük işlerini yapacak şekilde normal durumuna dönmektedir.